a dog and a cat laying in the grass

Heb jij een hond, maar vind je het lastig om te zien wat hij wilt? Kijk dan voor een honden gedragstherapeut. Zij kunnen jou meestal wel vertellen wat er aan de hand is. Ook kunnen ze advies geven. Als er wat aan de hand is met jouw hond kunnen ze jou vertellen wat je er aan kunt doen en hierbij bieden ze ook hulp.

Verkeerd gedrag

Het kan weleens voorkomen dat je onbewust jouw hond verkeerd gedrag hebt aangeleerd. In de meeste gevallen is dit ook weer af te leren. Dit gaat alleen wel wat tijd kosten. Er kunnen verschillende houdingen voorkomen. Het kan zijn dat jouw hond niet alleen thuis durft te zijn of constant blaft om niets. Ook agressieve reacties worden gezien als foutief gedrag. Hieronder vallen bijten en blaffen naar andere honden of mensen. Het stelen van eten en hyperactiviteit zijn ook voorbeelden van ongewenst gedrag. Iedere hond is anders en ze laten foutief gedrag ook allemaal op een andere manier zien. Als je er zelf last van hebt of andere beginnen er last van te krijgen, dan is het belangrijk dat je er wat aan gaat doen voordat het echt uit de hand gaat lopen. Je kunt dit niet alleen bij een hond herkennen, maar ook voor katten. Er zijn ook katten gedragstherapeuten beschikbaar voor het gedrag van katten.

man in white t-shirt sitting beside white and black short coated dog

Emoties en gedrag

Katten hebben net zoals wij mensen verschillende emoties. Ook honden hebben emoties. Ze kunnen bang zijn , blij zijn, gefrustreerd zijn en nog veel meer andere emoties. Als eigenaar van een kat of hond kun je dat vaak zelf wel zien en merken aan jouw dieren. Gedrag kent een motivatie en emoties zijn daar belangrijke onderdelen van. Het belangrijkste wat katten gedragstherapeuten bepalen is waarom doet je kat wat hij doet, welke emoties spelen een rol en wat verwacht je kat van zijn eigen gedrag. Als een kat zijn eigen gang lijkt te gaan kan het maar zo zijn dat die actief bezig is om iets te willen gebruiken.

Gedragsverandering of pijn

Voor de meeste mensen is het niet makkelijk om te zien of hun kat of hond pijn heeft. Vaak is er wel te zien of je kat of hond zich rustiger gedraagt dan normaal en minder dingen doet op een dag. Dit soort gedrag kan aangeven dat de kat of hond pijn en/of stress heeft. Het is wel handig dat je bij gedragsverandering extra oplet wat er gebeurd. 

Door Redactie