Jij ziet een hijskraan en aan de onderkant zie jij verschillende metalen blokken zitten. Nu vraag jij je af wat dit eigenlijk is en waarvoor het dient. Het antwoord op die vraag is helemaal niet zo lastig, want dit is een ballastlood en het wordt best wel veel gebruikt. Dit kan zijn in een werkplaats. maar het werd ook wel eens gebruikt bij bruggen. Jij kan dit dus ook gebruiken in jouw werkplaats en dat moet je dan ook zeker doen. Nu zijn er ook andere metalen die jij kan gebruiken als last, maar waarom wordt het lood het meeste gebruikt. 

ballastlood

Waarom?

Waarom wordt nu eigenlijk lood gebruikt en niet een ander soort metaal. Dat is best wel simpel, want lood is heeft een hoge dichtheid en dat is handig. Veel metalen hebben ook een hoge dichtheid, maar niet hoog genoeg om praktisch te zijn voor het gebruik als last. Het fijne van lood en de hoge dichtheid is dat jij met een klein formaat lood al een redelijk gewicht kan bereiken. Daarom wordt er veel gekozen voor een ballastlood. Het fijne van lood is dat het veel meer kwaliteiten heeft dan alleen een hoge dichtheid. Daarom is het zeker aan te raden om te kijken wat het voor jou kan betekenen.

Vorm

Zoals eerder als is gezegd heeft lood een hoge dichtheid en dat maakt het makkelijk om te gebruiken. Nu is het zo dat lood veel meer kwaliteiten heeft dan alleen dat. Lood is namelijk ook een metaal dat makkelijk te vormen is en dat is super handig. Doordat  de vorm makkelijker te veranderen is dan andere metalen is ballastlood ook makkelijker in een vorm te krijgen die je wilt gebruiken. Daarom is een ballast van lood zeker iets dat je moet hebben en het hoeft dan ook niet eens zo lastig te zijn om te krijgen.

Ballasten

Er zijn andere soorten ballasten die jij kunt gebruiken zoals beton en ook zand wordt wel eens gebruikt, maar deze zijn allebei niet zo handig als lood en daarom is het beter als jij de veilige keuze gaat maken door ballastlood te kiezen. Beton gaat minder lang mee en zand is te groot om makkelijk te kunnen vervoeren. Nu is beton wel makkelijker te maken dan lood, maar je moet weer veel spullen meenemen om een betonblok te maken. Het is dus echt niet handig en daarom is het goed om te kijken of je iets anders kan vinden.

Door Redactie